Kola i olika smaker.

Hej igen. Nytt recept på julgodis...



God kola i olika smaker.

 

Ingredienser : 

100 g smör
2 dl Arla vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

 

Smaksättning:
– rivet skal av 2 lime, 1 citron eller 1/2 apelsin
– 1 dl krossade polkagrisar
– 2 msk siktad kakao
– 1 dl rostade solroskärnor

 

Gör så här:

1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Tillsätt grädde, socker, sirap och vanilj.
3. Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet.
(Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en seg och fast kula)
4. Koktid 15 – 30 min.
5. Smaksätt med något av förslagen nedan.
6. Häll smeten på en oljad plåt.
7. Låt svalna och klipp i bitar.
8. Slå in i papper eller varva kola och papper i en burk.
9. Förvara kallt.

kola i olika smaker


                                              /Linn


Limekola.

Hejsan.
Här kommer ännu ett julrecept.

God men enkel Limekola.

Ingredienser för c.a 60 bitar limekola :

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av 2 lime (citron är också gott)

Gör så här:

1.Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2.Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker.
3.Koka utan lock, rör om då och då tills smeten håller ett kulprov. (Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en seg och ganska fast kula)
4.Koktid ca 15 min i en vid kastrull eller ca 30 min i en kastrull med mindre botten.
5.Smaksätt med lime.
6.Häll upp smeten på en oljad plåt.
7.Låt svalna och skär eller klipp i bitar.
8.Slå in i papper och förvara kallt.


limekola

                                                           /Linn

Fudge.

Hej allihopa.
Snart är ju julen här och jag skriver som sagt om julrecept.

Underbar chokladfudge.


Ingredienser för c.a 50 bitar.

5 dl mjölk, 3 %
8 dl strösocker
1 1/2 dl kakao
1/2 tsk salt
50 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker


Gör så här:

1. Blanda mjölk, socker, kakao och salt i en tjockbottnad kastrull. Viktigt att kakon är med!
2. Rör så att det blir väl blandat.
3. Koka upp och låt koka kraftigt ca 25 min.
4. Dra då och då med en trägaffel mot kant och botten.
5. Prova om fudgen är färdig genom att mäta temperaturen på smeten eller häll några droppar smet i kallt vatten. 6. Fudgen är klar när temperaturen är 125° eller dropparna kan formas till en kula.
7. Ta kastrullen från värmen.
8. Tillsätt smör och vaniljsocker.
9. Rör kraftigt tills smeten svalnat och tjocknat något. 
10. Häll upp den i en smord form, ca 20x20 cm.
11. Låt stelna. Skär i bitar och förvara i kylskåp.

fudge


                        /Linn

Knäck inför julen.

Hej allihopa!
Snart är julen här och idag ska jag hem till mig faster och mina kusiner för lite julbak.
Lägger upp några recept på olika julbak. Allt från knäck till lussekatter.

Lättlagad men oerhört god knäck.

Ingredienser för 75st knäckbitar:

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl skållad hackad mandel
2 msk ströbröd
2 msk smör

Gör såhär:

1.Blanda grädde, sirap och socker i en tjock bottnad kastrull.
2.Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck (ca 15 min. i en vid gryta eller ca 30 3.min i en gryta med mindre botten.)
Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Knäck-kulan ska vara fast till hård.
5.Tillsätt mandel, ströbröd och smör.
6.Fördela smeten i knäckformar.
7.Låt stelna.
8.Förvara i kyl.


knäck



Hoppas ni som bakar dom gillar dom / Linn

RSS 2.0