Kanelbullar
35-40 st kanelbullar
Ingredienser :
50 g jäst
100g margarin
5dl mjölk
12 – 15 dl mjöl
1 msk kardemummakärnor
2krm salt
1dl strösocker
Fyllning/Garnering :
100g smör
kanel
1 dl socker
1 ägg
Pärlsocker
Gör såhär :
Smält smör i en kastrull.
Smula under tiden ner jästen i en bakmaskin.
När smöret har smält, häll på mjölken och vänta tills degspadet är fingervarmt. (Om degspadet blir för kallt går det att bara värma upp det lite på spisen, om degspadet blir för varmt dör jästen.)
Häll på degspadet i bakmaskinen och rör jästen & degspadet till en jämn smet.
Krossa kardemummakärnorna i en mortel och häll i bakmaskinen tillsammans med salt och socker.
Tillsätt c.a 60% av mjölet. Rör runt och tillsätt sedan resten, allt eftersom.
Om degen fortfarande är klibbig när allt mjöl är i, häll på lite mer mjöl.(1 dl mjöl, rör) och fortsätt så tills degen inte är klibbig.
Mjöla ett bakbord och vänd ut degen på bakbordet.
Lägg på en ren bakduk och låt degen jäsa i 15 – 20 min.
Knåda degen med handflatorna och rulla ut den till en ”korv”.
Kavla ut degen till en rektangel som är mindre än en cm tjock.
Smöra på c.a 100g smör, strö över socker och kanel.
Rulla ihop plattan med kanel och socker på till en rulle.
Dela rullen först på mitten,(2 delar) sen på mitten igen (4delar), dela igen (8delar). Dom 8 delarna ska nu bli 5 i varje del.
När du delat och har 40 bitar lägger du upp dom i muffinsformar på 2 plåtar.
Lägg igen över bakdukar över bullarna och låt dom stå i c.a 15 min.
Pensla på ett vispat ägg på bullarna, häll på pärlsocker och tjoff in i ugnen, 250 grader i c.a 6-7 min.
Hoppas du får en god fika :D /Linn
American Pancakes!
Ingredienser :
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
4msk socker
2 ägg - vispade
3 dl mjölk
4 msk smält smör
Gör såhär:
Vispa ihop 2 ägg och blanda med 3 dl mjölk (drygt).
Blanda 6 dl vetemjöl (knappt) med 1 tsk salt, 4 tsk bakpulver och 4 msk socker.
Smält 4 msk smör och blanda i mjölk/ägg-smeten.
Tillsätt de blöta ingredienserna till de torra. Blanda med en gaffel, blanda inte för mycket.
Häll smeten i en varm stekpanna med lite smör i. Smeten är ganska tjock så man får kanske ta en sked till hjälp. Lagom stora pannkakor kan bli 1 – 4 per stekpanna – beroende på vad man vill ha. Värm tills bubblor börjar formas på ovansidan, vänd och stek tills de är gyllenbruna under. Är de lyckade blir de minst ½ cm tjocka.
Det kinkiga med receptet är att steka bacon samtidigt! Vissa vill också ha stekta ägg till. Annars skall de serveras med en klick smör (eller margarin i dessa dagar) ovanpå och dränkta i lönnsirap. Ren lönnsirap är för dyr för pannkakor, så använd "Pancake syrup" istället - "Mississippi Belle" finns att köpa på Maxi. Vissa tycker bättre om sylt även på amerikanska pannkakor – vissa tycker om både sirap och sylt!
/Linn
www.tasteline.com
Scones!
Vaknade för några timmar sen och har nu gjort en ny banner til bloggen (se ovan)
Jag tänkte skriva om scones för alla morgontrötta som gilar nybakt, för själv älskar jag scones.
Scones är enkelt att baka och går på en halvtimme.
Äts bäst när dom är nygräddade, och om det blir över bröd kan man
ge det till fåglarna eftersom det inte smakar lika bra dagen efter.
Ingredienser:
100 g smör, rumsvarmt
8 dl vetemjöl
1 dl havregryn
5 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 dl mjölk eller yoghurt
1 msk socker

Gör så här
1. Ställ fram smöret och låt det bli rumsvarmt. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Rör samman alla ingredienserna till en kladdig deg. Rör inte för mycket.
3. Klicka ut 4 stora högar på en smord plåt. Platta ut dem lite med mjölade händer.
4. Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter eller tills dom blivit gyllenbruna-bruna.
5. Servera gärna med ost och marmelad.
Glad Påsk! /Linn