40 st Doughnuts!

Doughnuts (flottyrkransar) är en amerikansk friterad godsak.
Den är lätt att tillaga och det krävs inte mycket mer än att man vet vad man gör och förstår allt i receptet.
Du kan som variation använda till exempel choklad och kokos till topping istället för socker. 

Du behöver :
1 mellanstort ägg
1 dl socker
1 dl mjölk
2 msk margarin eller smör
ca 5 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Fritering :
ca. 1 liter kokosfett eller olja

Garnering:
Strösocker

Gör såhär:
Vispa ägg och socker poröst med elvisp. Tillsätt mjölken.
Smält matfettet och rör ner det i smeten.
Blanda i en annan bunke det mesta av mjölet och allt bakpulver. Vänd ner det i smeten.
Slå upp degen på ett mjölat bakbord. Arbeta in lite mer mjöl så att smeten inte kladdar.
Rulla degen till riktigt smala längder (1cm i diameter) skär dem i 20 cm långa bitar och forma dom till ringar. Nyp ihop ändarna.
Värm fettet till 180 grader i en kastrull. Använd termometer eller gör brödprovet för att se om det är färdigt. (Se brödprovet nedan)
Lägg ner några kransar i taget, inte för många då dom sväller mycket mer än man tror. Fritera dem ungefär 1 minut på varje sida. Ta upp dom och låt rinna av på hushållspapper till du kan ta i dom. Vänd dem i socker.
Tänk på att inte använda plast att ta upp doughnutsen med när du friterar dom. Plast smälter vid 100 grader! Om fettet är 180 kan du ju tänka dig hur det blir..

Brödprovet :
Ta en skiva vit matbröd och lägg ner en bit av den i fettet. Efter c.a en minut ska brödbiten vara gyllenbrun, då  är fettet lagom varmt. Blir den mörkare kan du låta fettet svalna något och prova igen senare. Är det inte tillräckligt varmt kan du ju alltid vänta medans det värmer upp sig ännu mer.
Tips : Fettet blir varmt snabbt om man använder lock på kastrullen!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0